Здравейте! Казвам се Ирена Славкова и се занимавам с психологично консултиране онлайн. Показвам на хора, които искат да подобрят живота си и смятат, че промяната започва отвътре, как да преодолеят вътрешните ограничения и да превърнат предизвикателствата на живота в стъпала към успеха. Мога да ви бъда полезна при: тревожни разстройства, панически атаки, фобии, стрес на работното място, бърнаут, трудности в общуването и реализацията, разрешаване на конфликти, понижена самооценка, подреждане на приоритети, умения за отстояване, мотивация, житейски избори, проблемни отношения, неуспешни връзки.

За да си запишете час, можете да се свържете с мен на тел.: 0896 729239, с мейл на адрес: irenslavkova@gmail.com или през формата за контакт на сайта ми: www.irenaslavkova.com. Цена на сесията: 35 лв.

сряда, 29 юли 2015 г.

Ползата от стреса


Отделянето на стресови хормони /адреналин, норадреналин, кортизол/ няма само негативно въздействие върху телата и психиката ни. Тези хормони са жизненоважни, понеже в спешни ситуации формират стресовия отговор на организма и ни мобилизират да реагираме ефективно. Проблемите идват, когато сме подложени на продължителни стресиращи въздействия, което води до свръхпроизводството им и всички произтичащи за здравето последствия. 

Иначе тези хормони се отделят в тялото ни непрекъснато в малки количества. Нормалните нива на кортизола подобряват паметта и концентрацията, засилват метаболизма, укрепват имунната система и я поддържат в състояние на готовност. Производството на адреналин пък повишава продуктивността на мозъка и подобрява способността да се справяме.

Изобщо стресът е важен от гледна точка на развитието, на еволюцията. Човек не би могъл да се развива в една напълно защитена среда и никога не би могъл да узнае докъде се простират възможностите му. Всяко ново начинание ни изправя пред предизвикателство; колкото по-трудно е начинанието, толкова по-голямо е предизвикателството и съответно толкова по-напрегнати сме. Но има огромна разлика между стреса и напрежението, които са свързани с постигането на желан резултат, с реализирането на една амбиция или важна за личността мечта, и онзи стрес, в който сме потопени ежедневно поради претоварване, безпокойство и липса на почивка.

Когато стресът е свързан с позитивни преживявания като удовлетворение и съзидание, той оказва положително въздействие върху живота и здравето. Тогава той действа мобилизиращо и мотивиращо и на практика ни помага да изпълняваме задачите по-добре, като действаме „на макс”. Както е известно, скуката шедьоври не ражда. Освен това преживеният стрес калява човека и подобрява способността му да се адаптира, да устоява и да преодолява трудности.

Така че в известни количества стресът е и полезен, и необходим, защото ни вади от зоната на комфорта, принуждава ни да разгърнем потенциала си и в крайна сметка, ако всичко се увенчае с успех, спомага много да повишим усещането си за майсторство и реализираност. Затова е важно да се научим да правим разлика между негативния и градивния стрес и да разберем, че можем да ги управляваме. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар