Здравейте! Казвам се Ирена Славкова и се занимавам с психологично консултиране онлайн. Показвам на хора, които искат да подобрят живота си и смятат, че промяната започва отвътре, как да преодолеят вътрешните ограничения и да превърнат предизвикателствата на живота в стъпала към успеха. Мога да ви бъда полезна при: тревожни разстройства, панически атаки, фобии, стрес на работното място, бърнаут, трудности в общуването и реализацията, разрешаване на конфликти, понижена самооценка, подреждане на приоритети, умения за отстояване, мотивация, житейски избори, проблемни отношения, неуспешни връзки.

За да си запишете час, можете да се свържете с мен на тел.: 0896 729239, с мейл на адрес: irenslavkova@gmail.com или през формата за контакт на сайта ми: www.irenaslavkova.com. Цена на сесията: 35 лв.

понеделник, 20 юли 2015 г.

Защо психотерапия?

Думата звучи малко плашещо, нещо като терапия за психари /справка - сериала с Чарли Шийн/. Създава усещането, че нещо ми има, че съм различен по особен начин, щом ходя на психотерапевт. Това е стигмата на неинформираното мнение. Ако преведем думата „психотерапия”, ще видим, че тя означава „лечение на душата” /от старогръцки/.

Психотерапията е идеалният начин да се погрижим за душевното си здраве и тя не е само за болни хора. Болните са болни и трябва да се лекуват по начина, който изберат. Но психотерапията или по-съвременният вариант – консултирането – е извънредно мощен инструмент и за здравия човек, който иска да решава проблемите си и да бъде успешен. Терапевтът ще му помогне да си превърже раните в сърцето, да преработи травмите, каквито имаме всички, и да освободи блокираните си ресурси. Какво правим обикновено, когато имаме нужда да освободим натрупаните болка и обиди? Изкарваме си го на някого. Тъпчем ги навътре и създаваме бомба със закъснител, която по-късно ще избухне в семейството, работата или здравето. Или споделяме с приятели. Слава богу, когато тях ги има наблизо в нужния момент, но споделянето с приятели обикновено помага временно. Докато терапевтът знае къде да подръпне, къде да натисне някои лостчета, за да задвижи процес на пречистване. Също така ще ти помогне да осъзнаеш кое в разбирането ти за света ти пречи да се реализираш и ще те научи да го коригираш по начин, който ти пасва най-добре. Всъщност добрият терапевт е онзи, който ще ти помогне да бъдеш повече себе си, да разбереш какво искаш от себе си, какво мислиш за самия себе си и как това ти помага или пречи. И най-вече ще ти помогне да откриеш твоя си начин да се справяш. Ще те води за ръката, докато имаш нужда, после ще те пусне да се оправяш сам, като пораснало дете.

Но такъв вид помощ е за активните личности, които имат желание да променят нещата и да се потрудят за това. Няма как някой да те научи на нещо, без да го искаш. Доказателство е дългогодишната училищна система на наливане на пасивни знания в главите на децата. Мотивацията за промяна се ражда или от зор, тоест когато има вече формиран реален проблем, или когато искаме повече от онова, което ни предлага настоящето. Само когато искаш и си готов да работиш, терапевтът може да тръгне заедно с тебе, да те вдига, когато падаш, да те успокоява, че, да, твоят проблем е сложен, но има решение, защото други хора преди теб си извървели същия път. И така, докато стъпиш на твърда земя, откъдето можеш да продължиш сам.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар